Op het meidenfeest in de PHIL zal MOODIES gratis menstruatie broekjes uitdelen en je informeren.

www.moodiesundies.com

Hygiëne

Het is goed om te weten hoe vaak je maandverband of tampons moet verwisselen en dat je de gebruikte exemplaren niet door het toilet mag spoelen. Tijdens de menstruatie is het extra belangrijk dat je je dagelijks wast met water. Gebruik hierbij geen zeep!  

 

Tampons en maandverband met een beschadigde verpakking kun je beter niet meer gebruiken. Ze worden namelijk niet steriel verpakt en bij een beschadigd plastic omhulseltje kan het zijn dat ze vocht aantrekken en er bacteriën en schimmels een feestje in gaan vieren. Dat wil je natuurlijk niet in de buurt van je vagina hebben.

Maandverband

 

Tijdens de eerste menstruaties is het goed om maandverband te gebruiken. Zo merkt je het best wat er met je lichaam gebeurt. Maandverband is gemakkelijker bij het verwisselen, maar je kunt er last van hebben en het kan ook gaan ruiken. Er zijn heel veel verschillende soorten maandverband.

 

Wasbaar ondergoed

Als je  liever geen maandverband, tampons of menstruatiecups wil gebruiken, kan je ook menstruatieondergoed dragen. In dit wasbare ondergoed zitten extra laagjes stof waarin het bloed wordt opgevangen.

 

Nog geen afbeelding geselecteerd

Tampons

 

Veel meiden vinden het gebruik van tampons eerst nog lastig. Je kan het best beginnen met mini-tampons.

Inbrengen van tampons

Het inbrengen van een tampon is een handigheidje waar de meeste meisjes even aan moeten wennen. Het is slim om het tijdens de menstruatie gewoon af en toe eens te proberen. Midden in de menstruatieperiode gaat het inbrengen het makkelijkst: er komt dan veel slijm vrij, waardoor de tampon soepeler naar binnen glijdt. De tampon zit niet goed als je hem voelt zitten. Dan moet hij nog een stukje verder naar binnen. Doet je aan sport, dan is het gebruik van tampons erg handig, zeker bij een sport als zwemmen.

Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren.

Divacups

De DivaCup kopen is geweldig voor jou en voor onze wereld:

(laat ons weten wat jij ervan vindt).

 • een gezond en goedkoop alternatief voor tampons en maandverband.
 • jarenlang herbruikbaar en draagt bij aan een beter milieu. 
 • Welke maat DivaCup heb je nodig?

  De DivaCup is geschikt voor vrouwen van alle leeftijden en past heel goed in een actief leven. De DivaCup wordt geleverd in drie maten: 

  Maat 0: als je jonger bent dan 18 of nog niet lang menstrueert. Model 0 heeft een inhoud van 17 ml.
 • Productvoordelen van de DivaCup

De DivaCup is de voordelige, milieuvriendelijke en lekvrije manier om veel comfort te ervaren tijdens je menstruatie, en is ook:

 • Ultrahygiënisch, comfortabel, handig
 • Tot 12 uur per keer draagbaar
 • 100% siliconen van medische kwaliteit, gegarandeerd zonder latex, kleurstoffen, rubber, kunststof, BPA, kleurstoffen en chemicaliën
 • Herbruikbaar, economisch en milieuvriendelijk
 • Gemaakt onder streng gecontroleerde omstandigheden in Canada

De DivaCup menstruatiecup: wat is het?

De DivaCup is een herbruikbare, klokvormige menstruatiecup die inwendig wordt gedragen. Je draagt een DivaCup laag in je vagina, waar het je menstruatiebloed opvangt in plaats van absorbeert. Menstruatiecups zijn zeker niet nieuw maar bestaan al sinds de jaren ’30 toen vrouwen op zoek waren naar een alternatief voor de keuzes van die tijd. Maar de doorbraak van de menstruatiecup kwam pas aan het begin van de 21-ste eeuw.

Hoe komt toch die huivering voor het overstappen? Heel veel vrouwen blijken het toch maar lastig te vinden hun routine van tampons en maandverband opzij te zetten voor de veel gemakkelijker en hygiënischer DivaCup.

Waarom een DivaCup kopen?

 • De DivaCup kan zelfs in je zware dagen gebruikt worden onderweg (op reis), bij sporten, bij zwemmen, in de sauna en bij wat je maar wil. 
 • Je kan de DivaCup tot 12 uur dragen zonder lekken of zorgen. 
 • De DivaCup is gemaakt van de hoogste kwaliteit siliconen van medische kwaliteit om comfort en duurzaamheid te garanderen.
 • De DivaCup bevat geen van de volgende stoffen: latex, plastic, PVC, acryl, acrylaat, BPA, ftalaat, elastomeer, polyethyleen en is bovendien vrij van kleuren en kleurstoffen.
 • De DivaCup is herbruikbaar en milieuvriendelijk – geen afval, geen chemicaliën.
 • De DivaCup is voorzien van extra gripruggen voor eenvoudiger verwijderen, zelfs voor de beginnend gebruiker.
 • Menstruatiecups hebben geen negatieve invloed op het vaginale milieu en kunnen daarom vaginale klachten en ongemakken ook buiten de maandstonden verminderen. Helpt bij het voorkomen van vaginale droogte, schimmelinfecties en afscheiding en het daardoor bijvoorbeeld minder zin hebben om te vrijen.
 • De herbruikbare DivaCup gaat jarenlang mee. Dat levert je een aanzienlijk besparing t.o.v. maandverband of tampons. Toch is voor de meeste vrouwen het draagcomfort de grootste motivatie om de DivaCup te gaan gebruiken en vooral blijven gebruiken.
 • De DivaCup kan ruim 30 ml. bloed opvangen. Dat is ruim een derde van de hoeveelheid bloed die bij een gemiddelde menstruatie vrijkomt. In de praktijk merk je al snel dat een DivaCup veel minder vaak hoeft te worden geleegd dan dat je tampons of maandverband gewend bent te verwisselen. Maandverband wissel je overigens ook al gauw vanwege de hygiëne. De DivaCup blijft comfortabel dragen en geeft zeker geen geurtjes af. 
 • Het gebruik van siliconen maakt de DivaCup hypo allergeen. Dat betekent dat een allergische reactie eigenlijk niet kan voorkomen. 

DivaCup gebruiksaanwijzing

De Divacup biedt tot 12 uur bescherming tijdens de menstruatie. De herbruikbare menstruatiecup wordt door de bekkenbodemspieren of zijn plaats gehouden. Binnen 12 uur verwijder de cup door een vinger langs de zijkant te drukken en de vacuümzuigkracht te verbreken. Daarna kun je de cup verwijderen door aan het steeltje aan de onderkant te trekken. Het menstruatiebloed giet je in het toilet en de cup spoel je af. Daarna kun je hem opnieuw inbrengen.

Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband is een milieuvriendelijk alternatief voor normaal maandverband.

(laat ons weten wat jij ervan vindt).

Het bevat geen bleekmiddelen en chemicaliën en omdat wasbaar maandverband herbruikbaar bespaar je ook nog eens flink op de kosten! Het maandverband van Blümchen is verkrijgbaar in 3 maten voor lichte vloei, normale vloei en hevige vloei (of voor de nachten). Het wasbaar maandverband is gemaakt van organisch katoen en bevat een waterdichte buitenlaag van PUL. Het wasbaar maandverband wordt geleverd in setjes van 3 leuke prints.

Kenmerken wasbaar maandverband – organisch katoen

Inhoud: 3 stuks met prints
Materiaal: organisch katoen en een waterdichte PUL buitenlaag
Verkrijgbaar in 3 maten:
S – 20cm x 5cm
M – 26cm x 5cm
L – 30cm x 5cm