Meiden aan de top!

 

Niet ieder meisje hoeft later opzoek te gaan naar een topfunctie, je moet vooral dát doen wat je leuk vindt. Je eigen keuze maken en ervoor gaan.  Maar is dat wel jouw droom, dan moet je ervoor gaan! Hoe denk jij over de volgende tekst?

 

Het is 2023 en nog steeds is het een probleem: te weinig vrouwen in topposities. Reden: ze werken vaker parttime en maken minder vaak overuren. Vrouwelijke politici worden minder op de inhoud bevraagd door de media, het gaat altijd weer over “hoe ze dat toch met de kinderen gaat doen”. Ze worden niet met de volledige titel aangesproken, terwijl de mannelijke collega’s wel met de juiste titulatuur en met achternaam worden aangesproken. Finland en Nieuw- Zeeland hebben een jonge, vrouwelijke premier; dat zijn natuurlijk goede rolmodellen. ‘Vrouwen zijn minstens zo ambitieus als mannen, maar ze zien (beter) in dat aan een hoge positie ook nadelen kleven’. Plus: vrouwen vinden macht lang niet zo opwindend als mannen. Er studeren meer vrouwen dan mannen, ze ronden hun studie eerder af en toch is slechts 10 procent van de hoogleraren in Nederland vrouw. 

In de negentiende eeuw is het gewoon dat meisjes niet gaan studeren maar moeder worden en voor het huishouden zorgen. Aletta Jacobs vindt dat onzin. Ze wordt de eerste vrouwelijke arts van Nederland en zorgt ervoor dat vrouwen net als mannen kiesrecht krijgen. In Nederland mag en kan je zelf een keuze maken. Dat is niet overal zo. 

Hoe denk jij hierover? Stuur je verhaal op naar ons via info@rebup.nl

Ziggy Klazes

Beschermvrouwe-

Internationale-meidendag Haarlem.

Journalist en raadslid namens GroenLinks, moeder van twee zonen, David (24) en Milan (22) en woont in het centrum van Haarlem. Zij is bekend vanwege haar grote sociale hart voor mensen in de verdrukking en degene die op het laatste moment een verbod op reclames voor vlees uit de bioindustrie aan de motie heeft toegevoegd. 

 

Haarlem wordt de eerste stad ter wereld die reclames voor vlees uit de bioindustrie gaat verbieden!

“Als dit een signaal is om te kijken wat we kunnen doen om de bioindustrie terug te dringen, dan ben ik héél erg blij”, zo vertelt GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes

Vanaf 2024 mag in Haarlem geen reclame meer worden gemaakt voor vlees uit de bioindustrie in de openbare ruimte. Dit is onderdeel van een nieuwe motie aangenomen door de gemeente.

Wereldprimeur

“Aan de ene kant verdien je geld met dit soort reclames, terwijl je aan de andere kant vindt dat we moeten doen wat we kunnen om die klimaatopwarming tegen te gaan, ook als lokale overheid. Dat is natuurlijk niet integer”, aldus Klazes. In de motie gaat het om het verbod op advertenties voor producten zoals vliegvakanties, fossiele brandstoffen en auto’s die rijden op fossiele brandstoffen.

De Haarlemse politica benadrukt dat deze motie enkel geldt voor het reclame maken voor vleesconsumptie, en dat Haarlemmers op geen enkele manier wordt verboden om vlees te eten. “Wij gaan niet over wat mensen staan te bakken en braden in hun eigen keuken, als mensen vlees zouden willen blijven eten, prima”. Klazes raadt wel aan om biologisch vlees te kopen, en weg te blijven van de bekende ‘kiloknallers’ (vlees zonder welzijnskeurmerk, dat door supermarkten wordt verkocht voor stuntprijzen).

Inspiratie

Bovenal hoopt Klazes dat het andere gemeenten inspireert om het Haarlemse voorbeeld te volgen. “Het is een signaal, als het landelijk wordt opgepakt dan zou dat alleen maar heel mooi zijn. Er zijn heel veel fracties van GroenLinks die het een goed idee vinden en het ook willen proberen.”

 

Rebup: Ziggy is voor ons een voorbeeld.

Zij laat zien dat doorzetten loont, als je echt iets positiefs wilt veranderen in de maatschappij. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.  Zij doet dat!

Tess

Kinderburgemeester

Erina Murseli

Deelde de eerste liefdeskrant uit op basisschool De Talenten in Haarlem. Een samenwerking met de GGD en de gezonde school.

 

Azra 

Leerling met een droom!

Basisschool: De grote Beer.

Duivendrecht.

De 10 jarige Azra uit Duivendrecht mocht het eerste sprookjes boek van Rebup aan 

haar burgemeester  Joyce Langenacker overhandigen.

Ze bedacht zelf haar intro praatje. Goed gedaan!  Ook liet zij meteen even weten, het geweldig te vinden dat de gemeente Ouder Amstel allemaal vrouwen in het bestuur heeft.  Zij zelf wilt de eerste vrouwelijke president worden van Nederland! Het begint met een droom!

Ook heeft Azra met haar klas meegedaan aan het project: ELIESER en de magazine RESPECT.

Een tot slaaf gemaakte persoon die ligt begraven op een Joodse begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel en ieder jaar wordt herdacht in het dorp.

Azra met haar burgemeester Joyce Langenacker.

Sergio Jongloy,Azra, Joyce.

Marion(Rebup) en Azra.